25 november, 2020

LOM-hört 53 hösten 2020

Ett pandemiår med Projekt Lom

2020 blev knappast ett år som alla andra. Alla har vi väl på ett eller annat sätt berörts, även om flertalet av oss har haft förmånen att hålla oss friska. Tillsammans har vi kunnat genomföra årets fältarbete i normal omfattning, i stort sett. I och för sig, besök till lomsjöar och -tjärnar är ju oftast en ensamaktivitet som lämpar sig väl för tider som dessa.
Till dags dato – när jag skriver detta den 10 november – har ungefär 160 personer hört av sig med sina inventeringsresultat, eller meddelat att man har lagt in dem på Artportalen. Stort tack till er alla, och inte minst några nya medarbetare som jag har varit i kontakt med under våren och sommaren.

 

Men det är en bit kvar till noteringen på drygt 180 personer som medverkade de närmast föregående åren. Så med adress till dig som fortfarande inte har rapporterat: Det är väl lika bra att fixa till detta, utan att dröja alltför länge, vare sig du rapporterar på Artportalen eller skickar in en ifylld rapportblankett. Om du av någon anledning inte har kunnat medverka i år – hör gärna av dig så slipper du en påminnelse senare.

 

Klimatfrågorna har väl inte förbigått någon med intresse för vad som händer i miljön omkring oss. Vi vet väl knappast hur lommarna kommer att påverkas, men vi kan vara säkra på att de kommer att påverkas. Några funderingar kring detta finns i det här numret.
Jag vill också ”puffa” för att det nu finns en sida med ”ofta ställda frågor” på Projekt Loms hemsida. Här kan du hitta information, om du exempelvis vill ägna några dagar under vintern till att snickra en häckningsflotte.

 

Avslutar med att önska er alla en fin senhöst och trivsam övervintring. Om ungefär ett halvår är lommarna på plats sina sjöar och tjärnar igen. Naturligtvis har jag en förhoppning att Du känner dig VÄLKOMMEN och har möjlighet att vara med även 2021

 

Mats Eriksson, sammankallande i Projekt LOM

 

Läs resten av ledaren i bifogat LOM-hört 53 hösten 2020

 

Dela gärna
sv_SESwedish